Ιερά Μητρόπολις

Λεπτομέρεια από την Ωραία Πύλη (Βημόθυρα) του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα που παραχωρήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας ως προσωρινός Ιερός Μητροπολιτικός Ναός

 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Η Ωραία Πύλη ασφαλίζει το Ιερό Βήμα (ένα από τα τρία μέρη του Ναού, τα άλλα δύο είναι ο Κυρίως Ναός όπου βρίσκονται οι Πιστοί και ο Πρόναος ή Νάρθηκας όπου βρίσκονται οι Κατηχούμενοι ή Φωτιζόμενοι), στο οποίο εισέρχονται μόνο όσοι βρίσκονται στους τρεις βαθμούς της Ιερωσύνης (Διάκονος, Πρεσβύτερος, Επίσκοπος) ή όσοι έχουν την ευλογία και την άδεια του Επισκόπου μετά από χειροθεσία είτε γυναίκες είτε άνδρες.

Κατά την Ιερά Ακολουθία του Εσπερινού (η γιορτή ξεκινά από τον Εσπερινό) η κλειστή Ωραία Πύλη μας θυμίζει τις κλειστές πόρτες του Παραδείσου μετά την έξωση των Πρωτοπλάστων Αδάμ και Εύας, λόγω του  αμαρτήματός τους (προπατορικό αμάρτημα), που ήταν η παρακοή στο θέλημα του Θεού για αγαπητική κοινωνία των προσώπων και εναρμόνηση του ανθρωπίνου θελήματος με το θεϊκό [Γεν.3:1-24].

Την χαρούμενη αγγελία, δηλαδή τον ευαγγελισμό, για την πλήρη ένωση του ανθρώπου με τον θεό στο πρόσωπο του Λόγου, έφερε ο Αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παναγία μας, η οποία ελεύθερα επέλεξε να αποθέσει όλη τη ζωή και την μέριμνά της στην πρόνοια του Θεού [Λκ. 1:26-38].

Η επιλογή της Θεοτόκου συνέβαλε ανθρωπίνως τα μέγιστα στην υλοποίηση του σχεδίου της θείας οικονομίας που είναι η σωτηρία του ανθρώπου. Αυτή επιτυγχάνεται με την ένωσή μας με τον Χριστό (σαρκωμένο Θεό Λόγο) στο μυστήριο της θείας ευχαριστίας όπου κοινωνούμε το τίμιο σώμα του και το τίμιο αίμα του [Μτ. 26:26-29] μέσα στα πλαίσια του αγιοπνευματικού μας αγώνα (κάθαρση, φωτισμός,θέωση).

Η ελεύθερη επιλογή της Θεοτόκου, την οποία ακολούθησε η γέννηση του Χριστού, άνοιξε για το ανθρώπινο γένος τις Πύλες όχι πια του Παραδείσου, της αρχικής κατάστασης των Πρωτοπλάστων, αλλά της Βασιλείας του Θεού, δηλαδή μέσα από μια σχέση “κατά χάριν” με τον Θεό να μπορούμε να βιώνουμε στο δικό μας παρόν την προσδοκία του μέλλοντος.

 

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ Η ΩΡΑΙΑ ΠΥΛΗ

Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

Εκτοπισμένοι με την βία από την φυσική μας Έδρα και πρόσφυγες στον ίδιό μας τον Τόπο, προσδοκούμε, όπως όταν η Θεοτόκος άκουσε την καλή αγγελία (ευαγγελισμό) γέμισε με χάρη και χαρά, να ακούσουμε κι εμείς την καλή είδηση της Επιστροφής.

Προσδοκούμε να ακούσουμε  τον  “Ευαγγελισμό” για την επιστροφή μας στον Τόπο μας, ο οποίος όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια δεν έμεινε στατικός. Θέλουμε να γευτούμε την επιστροφή στον τόπο μας καθώς εργαζόμαστε και αγωνιζόμαστε για την ύπαρξή μας στη φυσική μας Έδρα και Μητροπολιτική Επαρχία.

 

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΕΡΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ

ΣΤΗΝ ΩΡΑΙΑ ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΑΡΝΑΒΑ

Ο Ακάθιστος Ύμνος σχετίζεται με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Στην Ωραία Πύλη εικονίζεται ο Αρχάγγελος Γαβριήλ να ευαγγελίζεται την Θεοτόκο. Στην Ωραία Πύλη, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας κ. Χρυσόστομος υποδέχεται και ευαγγελίζεται το Ποίμνιο  της Πόλης και Επαρχίας του του με ιστορικό, επιγραμματικό απεικονιστικό λόγο.

Κάτω από το υποπόδιο των ποδιών του Αρχαγγέλου αρχίζει με το “Α” και καταλήγει στο “Ω” κάτω από το υποπόδιο των ποδιών της Θεοτόκου. Το Επίγραμμα της δικής μας προσδοκίας και χαράς στηρίζεται στη ζωή της Θεοτόκου, γιαυτό και αναφέρει τα Οικονύμιά της,  τα οποία απαντούν στην Μητροπολιτική Επαρχίας Κυρηνείας ,στις πόλεις και στα χωριά.

 

Η ΑΓΙΟΤΟΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣΚΕΠΑΣΤΗ ΘΕΟΦΡΟΥΡΗΤΗ ΘΕΟΤΙΜΗΤΗ ΚΑΙ ΘΕΟΣΩΣΤΟΣ ΕΠΑΡΧΙΑ

ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΥΜΙΩΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Α

Άγγελος Πρωτοστάτης ουρανόθεν επέμθη ειπείν τη Θεοτόκω το Χαίρε!

Χαίρε της Πόλεως Κερύνειας Χρυσοπολίτισσα, Χρυσοκάβα, Φανερωμένη και Γλυκιώτισσα

Χαίρε της Λαπήθου Γαλακτερούσα, Αχράντου και Αϊρκότισσα

Χαίρε του Καραβά Ευαγγελίστρια, Αγαπητιτζιή, Γαλακτερούσα, Λαξευτή και Αχειροποίητος.

Χαίρε Νύμφη Ανύμφευτε!

Ω

Ω Πανύμνητε Μήτερ Παναγία Υπάτη, Κτιριώτισσα, Άχραντε και Κρηνιώτισσα, Ποταμίτισσα, των Περβολιών, Θερμιώτισσα, Μελανδρύνα, Καρμιώτισσα, Καρκά και Κλεπινιώτισσα, Αφέντρικα, Καθαρκώτισσα, Ασπροφορούσα, Πετωμενίτισσα και Αψινθιώτισσα, Πλατανιώτισσα, Χρυσελεούσα, Χρυσοτριμιθιώτισσα

Της μελλούσης αξιώσαι απολαύσεως!

 

Την Ωραία Πύλη της δικής μας χαράς φυλάσσουν δύο μεγάλα Χερουβείμ τα οποία από τη μια φέρουν κηρύκειο, δηλαδή μεταφέρουν μήνυμα, και από την άλλη τις σφραγίδες τη Ιεράς Μητροπόλεως και του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη μέσα σε δίσκο που δηλώνει την υπέρβαση του συμβατικού χρόνου.