Μητροπολίτης

Ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κυρηνείας, υπέρτιμος και έξαρχος Λαπήθου και Καραβά, κ. Χρυσόστομος (κατά κόσμον Κωνσταντίνος Παπαθωμά), γεννήθηκε το 1970,  στο χωριό Λάρνακας της Λαπήθου της κατεχόμενης σήμερα Επαρχίας Κερύνειας.  Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στην Λευκωσία, όπου εγκαταστάθηκε η οικογένειά του μετά την τουρκική εισβολή του 1974, και παραμένει εκεί λόγω της συνεχιζόμενης τουρικικής κατοχής. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία.

Ολοκλήρωσε τις θεολογικές του σπουδές στην Θεολογική Σχολή του Αριστετελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Ινστιτούτο Μεταπτυχιακών Σπουδών Ορθοδόξου Θεολογίας παρά τω Ορθοδόξω Κέντρω του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Σαμπεζύ της Γενεύης, σε συνεργασία με την Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Φριβούργου και την Αυτόνομη Σχολή Προτεσταντικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου της Γενεύης. Έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα Θεολογίας από την Καθολική Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Είναι Διδάσκαλος Ορθοδόξου Θεολογίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου και έτυχε μετεκπαίδευσης στο Τμήμα Θεολογίας και Θρησκείας του Πανεπιστημίου του Ντάραμ. Αναγορεύθηκε σε επίτιμο Διδάκτορα της Θεολογικής Σχολής του Οβιδίου Πανεπιστημίου της Κωνστάντα.

Εντάχθηκε στην αδελφότητα της Ιεράς Βασιλικής και Σταυροπηγιακής Μονής της Ελεούσας του Κύκκου στις 7 Απριλίου 2001. Χειροτονήθηκε διάκονος στις 8 Απριλίου 2001 και στις 8 Σεπτεμβρίου  2007  χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε αρχιμανδρίτης. Εκλέγηκε στις 24 Νοεμβρίου 2011, και στις 10 Δεκεμβρίου 2011 χειροτονήθηκε Επίσκοπος και ενθρονίστηκε ως Μητροπολίτης Κυρηνείας, της μοναδικής εξολοκλήρου κατεχόμενης Μητρόπολης.

Δίξαξε στην Μέση και Τεχνική εκπαίδευση, στην Αμερικανική Ακαδημία Λευκωσίας και στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας. Διετέλεσε ιδρυτικό μέλος του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου στη Βιέννη (ZKZ), Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για την Ουνέσκο (WFUCA),  μέλος της Παγκύπριας Ένωσης Ελλήνων Θεολόγων (ΠΕΕΘ),  μέλος της Επιτροπής Συνδιαλλαγής της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας για την Ουνέσκο (EFUCA), και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Παγκύπριου Συντονιστικού Σώματος Εθελοντισμού (ΠΣΕΕ). Είναι μέλος της Συνοδικής Επιτροπής επί των Δογματικών Ζητημάτων, της Κοινωνίας Βιβλικής Φιλολογίας (SBL), πρόεδρος του Επαρχιακού Συνδέσμου Ευημερίας Ηλικιωμένων Κερύνειας (ΕΣΕΗΚ), και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ευημερίας Ηλικιωμένων (ΠΟΣΕΗ). Μιλά αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά. Ταχ. διεύθυνση: Αχιλλέως 3, 2112 Αγλαντζιά, Τ.Θ. 20258, CY-2150 Λευκωσία. Τηλ. +357-22-444242. Fax +357-22-444330. E-mail: chrysostomos1@me.com

Ονομαστήρια: Η Κυριακή πριν από την εορτή της Παγκόσμιας Ύψωσης του Τιμίου και  Ζωοποιού Σταυρού.  (Κυριακή πριν από την 14ην Σεπτεμβρίου).