Ιερά και Σεβασμία Μονή Αγίου Παντελεήμονος στην κατεχόμενη Μύρτου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΥΡΗΝΕΙΑΣ

Ανακοίνωση αναφορικά με τα πρόσφατα περιστατικά στην

Ιερά και Σεβασμία Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στη Μύρτου

 

 

Η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας, με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης της προς το ευσεβές της Ποίμνιο, την Εκκλησία, την ιστορία της και την Κύπρο, έχει επικοινωνήσει με τους σχετικούς Φορείς και τις αρμόδιες εντός Κύπρου Επιτροπές, με Διεθνείς Επιτροπές, Ιδρύματα και Οργανισμούς, αναφορικά με τα πρόσφατα περιστατικά στην Ιερά και Σεβασμία Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στην κατεχόμενη Μύρτου. Προέβη σε σχετικές παραστάσεις και σε ανάλογα διαβήματα. Υπό το φως των σχετικών επαφών, της ακόμα συνεχιζόμενης ερευνητικής διαδικασίας και των συνθηκών που επικρατούν, η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας συνεχίζει τη διαχείριση του όλου θέματος υπεύθυνα και διακριτικά, και επιθυμεί να κοινοποιήσει προς το ευσεβές της πλήρωμα και προς το ευρύτερο κοινό τα ακόλουθα:

 

Η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας, ως η καθ’ ύλην αρμόδια αναγνωρισμένη Αρχή, της οποίας η δικαιοδοσία δεν εξαντλείται μόνο σε πνευματικά θέματα και υποθέσεις στην Μητροπολιτική Επαρχία της, καταδικάζει οποιεσδήποτε πράξεις βεβήλωσης, έκφρασης βίας και βανδαλισμού, απ’ οπουδήποτε κι αν αυτές προέρχονται, από οποιουσδήποτε κι αν αυτές εκφέρονται ή υλοποιούνται, και σε οποιουσδήποτε κι αν αυτές κατευθύνονται ή στοχεύουν, είτε πρόκειται για συναγωγές είτε για τζαμιά είτε για ναούς. Ως επιστέγασμα, η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας αποδοκιμάζει όλες τις πράξεις βεβήλωσης, βίας και βανδαλισμού σε ιερούς χώρους της δικαιοδοσίας της, συμπεριλαμβανομένων: της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής του Αγίου Παντελεήμονος της κατεχόμενης Μύρτου, των ιερών χώρων οι οποίοι έχουν υποστεί βεβήλωση, βία και βανδαλισμό από το 1974, και ασφαλώς όλων όσων υπέστησαν βεβήλωση, βία και βανδαλισμό πιο πρόσφατα.

 

Η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας αναφέροντας και δηλώνοντας έντονα, αλλά χωρίς απελπισία, την απογοήτευσή της, τον βαθύ αποτροπιασμό και την αποδοκιμασία της για τα πρόσφατα περιστατικά, επαναλαμβάνει την αμετάκλητη και σταθερή της θέση για τον σεβασμό τον οποίο πρέπει να απολαμβάνουν αδιακρίτως όλοι οι ιεροί και λατρευτικοί χώροι. Επανατονίζει απερίφραστα τη δέσμευσή της στην καλλιέργεια και στην θεμελείωση όλων εκείνων των απαραίτητων προϋποθέσεων οι οποίες είναι βασικές για την ανάδυση και τη διατήρηση της ειρήνης. Ενεργώντας μέσα στα πλαίσια της αποστολής της, με γνώμονα τον ευαγγελικό λόγο ο οποίος εκπολιτίζει τον άνθρωπο, υπηρετεί με ταπείνωση και αγάπη την κοινωνία των ανθρώπων. Σε αυτή τη βάση αγωνίζεται και προσεύχεται προτάσσοντας την ειρήνη έναντι της βίας, την αγάπη έναντι της καταστροφής.

 

Μέσα σε αυτή τη συνάφεια, ας διευκρινιστεί για πολλοστή φορά ότι η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας έχει συναινέσει στη διεξαγωγή εργασιών στην Ιερά και Σεβασμία Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στην κατεχόμενη Μύρτου. Αυτές οι εργασίες χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) και υλοποιούνται από το Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών – Συνεργασία για το Μέλλον (UNDP-PFF), σε συνεργασία με την Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά η οποία έχει διοριστεί από την Κυπριακή κυβέρνηση. Η Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας έδωσε τη συναίνεσή της αφού προηγουμένως έλαβε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις και δεδομένου ότι διασφάλισε πως κανένα μέρος ή τμήματα της Ιεράς και Σεβασμίας Μονής δεν θα χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε στάδιο, πριν και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, για σκοπούς πέραν εκείνων που αρμόζουν στην Ιερά και Σεβασμία Μονή, ώστε να μην μεταβάλλεται ο χριστιανικός ορθόδοξος χαρακτήρας της. Είναι με αυτή τη δέσμευση που συνεχίζουν όλοι αυτοί οι πιο πάνω σχετικοί φορείς τις εργασίες και την επικοινωνία τους με την Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας.

 

Ιερά Μητρόπολις Κυρηνείας

Λευκωσία, 18 Δεκεμβρίου 2018